top of page
איפכא מסתברא

הפורום הכלכלי העולמי במסר מזעזע לעולם: תתחילו לאכול חרקים


אם עד היום הוצאתם את התולעים מהקמח, קלאוס שוואב והפורום הכלכלי העולמי מציעים משהו חדש - תוציאו את הקמח ותתרכזו בתולעים.


הניסיון לנרמל בקרב הציבור אכילת חרקים כדבר שבשגרה לא החל לאחרונה, הפורום הכלכלי העולמי ושותפיו לאג'נדה פרסמו לא מעט מאמרים במהלך השנים האחרונות בניסיון לקדם שינוי תפיסתי בנוגע לאכילת חרקים.

״מדוע ככל הנראה כולנו נאכל חרקים בקרוב״, ״מדוע אנחנו צריכים לתת לחרקים את המקום המגיע להם באוכל שלנו״, אלו רק שתי דוגמאות לכותרות של מאמרים שפרסם הפורום.


וְכָל הַשֶּׁרֶץ הַשֹּׁרֵץ עַל הָאָרֶץ - שֶׁקֶץ הוּא, לֹא יֵאָכֵל (ויקרא יא', מא') עם ישראל לעומת אומות העולם


בתקופה האחרונה אנחנו עדים לעליית מדרגה שבאה לידי ביטוי במוצרי מזון "חדשים" המכילים בתוכם חרקים, אם מדובר במרכיב בלבד או בחרק עצמו כמנה העיקרית, למשל, ארוחות ילדים בבתי ספר ברחבי העולם בהיקף נרחב.


נראה שהאו״ם יחד עם האיחוד האירופי והפורום הכלכלי העולמי משלבים כוחות ומנסים לקדם באופן נמרץ את "אג'נדת האקלים", חלק מהמטרות הן צמצום של השטחים המשמשים לחקלאות ובמקביל עידוד אכילת חרקים, לטענתם גידול החרקים לאכילה דורש פחות אדמה, פחות מים, פחות שינוע, פחות דלק ופחות כח אדם מאשר גידול צמחים ובעלי חיים, מה שלטענתם יכול להפחית "גזי חממה",

כך על פי ה"מומחים" יתאפשר להציל את העולם "ממשבר האקלים״ ולספק חלבון לאוכלוסיית העולם הגדלה.


נוכחנו לראות הלכה למעשה, בעיקר בהולנד ובקנדה את הניסיון לצמצם את השטחים המיועדים לחקלאות, כולל חוות לגידול בעלי-חיים בשם "האג׳נדה הירוקה".


בפברואר 2022 למניינם, פרסם הפורום הכלכלי העולמי מאמר נוסף,

כותרתו הייתה ״5 סיבות מדוע אכילת חרקים יכולה להקטין את שינוי האקלים״, הכותב מתאמץ לשכנע אותנו מדוע משתלם להכניס חרקים לתפריט: ״אנחנו רגילים לחשוב על חיות וצמחים כמקור עיקרי לחלבון, כמו בשר, ביצים ומוצרי חלב, אך יש עוד מקור לחלבון שלא דובר ושובח מספיק - "חרקים״, ״ההבדל הגדול בין חרקים למקורות אחרים של חלבון נמצא בעיקר בתחום התרבותי״.

כוונת המשורר היא - אם היו מאכילים אותנו חרקים מגיל קטן - לא הייתה לנו שום בעיה עם זה היום.


בפועל זה בדיוק מה שקורה במדינות מסויימות, בבתי ספר יסודיים ותיכוניים, בבריטניה למשל ב-4 בתי ספר יסודיים כבר מגישים לתלמידים ארוחות מבוססות חרקים, באוסטרליה ההיקף נרחב הרבה יותר, כ-1,000 בתי-ספר כבר הכניסו חרקים לתפריט בצורות שונות, בהולנד לעומת זאת בחרו לעודד מידי פעם תלמידים לטעום חרקים ותולעים מסוגים שונים במסגרת שיעורי הלימוד בבית-הספר לצד הגשתם בקפיטריה.


אוסטרליה: חטיפי "צ'יפס" המיוצר מחלקי צרצרים וחרקים הוכנסו לכ-1,000 בתי ספר בטענה שזה "טוב יותר" עבור הילדים


התהליך המתגבש סווג כחלק מ״מחקרים״ ופיילוטים שנעשים בבתי הספר, ונראה שזה עניין של זמן עד שהאוכל הזה יוגש לילדי אומות העולם בארוחות הצהריים כעניין שבשגרה.


בשנת 2018 פרסם הפורום כתבה אחרת, הנושא היה "באזז" סביב סופרמרקט בגרמניה שהציע ללקוחותיו ״לצאת מאזור הנוחות״ ולטעום לראשונה "המבורגר חרקים" עשוי תולעים כחלק מקידום המוצר לאחר שעלה על המדפים, מיותר לציין שהיום המוצר כבר נמכר בהולנד, בלגיה ובגרמניה, זאת לאחר ששוודיה, שנה לפני-כן בשנת 2017 הפכה למדינה הראשונה באירופה המאשרת מכירה של אוכל מבוסס חרקים.


גרמניה, פרסומת להמבורגר על בסיס תולעים


בינואר 2023 למניינם אישר האיחוד האירופאי שיווק ומאכל של שני סוגי חרקים, זאת לאחר שכבר אישר לראשונה שני סוגים אחרים שנתיים קודם לכן ב-2021 והעניק להם את הכינוי Novel food.


יש לציין כי במדינות מסויימות כבר שווקו לפני כן מוצרים המכילים חרקים, אך רק בשנת 2021 האיחוד האירופאי קיבל החלטה לאשר זאת בכל מדינות האיחוד, החרקים שאושרו על ידם הם:

תולעי הקמח - Tenebrio Molitor

חגבים - Locusta migratoria

צרצרים - Acheta domesticus

חיפושיות - Alphitobius diaperinus

הרגולטורים טוענים שישתמשו בהם כמוצר קפוא, מיובש או כאבקה, כמרכיב בפסטות, מאפים, מרקים, חטיפים, שוקולד ועוד.

ד"ר שון בייקר מציג תמונה של חטיף בטעם גבינה שאחד ממרכיביו הוא קמח צרצרים



למעשה, ללא קשר לקידום אג׳נדת המזון הנוכחית - ידוע שבמשך תקופה לא קצרה תעשיית המזון המודרנית משתמשת לעיתים בחרקים כמרכיב במוצרי מזון, למשל:


Carmine/Carminic Acid/Cochineal/Crimson Lake/Natural Red 4 C175470 - E120

משמש כצבע מאכל אדום, ורוד או סגול, מקור הצבע הוא מכנימת הקוצ׳ינל הגדלה על צמחים ובעיקר על קקטוסים בדרום אמריקה ובמרכזה, גופה מכיל כמות גדולה של חומצה כרמינית שהוא מעין חומר בצבע אדום, בתעשיית המזון משתמשים בחומר זה בתהליך ייצור יוגורט, גלידות, ממתקים ומשקאות שונים.


בישראל לעומת זאת משתמשים בתחליפים מלאכותיים לרכיב מטעמי כשרות, אך יתכן ומוצרים המיובאים מחו"ל מכילים את רכיב ה"שלאק" המופק מחרקים:

Shellac E904

"השלאק" הוא בעצם חומר מבריק, המופק מחרק הנקרא "שלאק" הנפוץ לרב בהודו ותאילנד, החומר משמש כציפוי מבריק לפירות כגון תפוחים, המטרה היא הענקת מראה מבריק ומושך לעין והארכת חיי המדף של הפרי, בארץ, בדר"כ הבד"צים השונים נוהגים שלא לתת כשרות למאכלים שצופו ב"שלאק" או לכל הפחות להזהיר שהכשרות לא כוללת את החומר המרוח על הקליפה, בחו"ל לעומת זאת עושים שימוש בחומר גם בממתקים ובשוקולדים בנוסף לתפוחים.


משמאל - תפוח המצופה בחומר ה"שלאק" המופק מחרקים, נראה מבריק יותר



חזית נוספת לנרמול תופעת אכילת החרקים אפשר למצוא בספרי הבישול והמתכונים, במהלך העשור האחרון פורסמו ספרי בישול לא מעטים המציעים מתכונים מבוססי חרקים.


מעניין לעניין באותו עניין, מקרה מצחיק שהתרחש לאחרונה, בסמוך לועידת הפורום הכלכלי בדאבוס 2023, אחד ממנויי הסאבסטאק המכונה @amuse החליט להתבדח על חשבון "אג'נדת אכילת החרקים",

הוא יצר בעזרת בינה מלאכותית "ספר בישול פארודי" שכותרתו הייתה:

ספר בישול של הסדר העולמי החדש שנכתב ע"י גברת שוואב • מתכוני חרקים בהשראת הפורום הכלכלי העולמי


יוצר הספר פרסם אותו למכירה באמאזון וציין כי הוא נזהר שלא להפר את זכויות הסמל המסחרי של הפורום הכלכלי העולמי, אך למרות הכל, לאחר שמכר כמה עותקים, לדבריו, אנשי הפורום הכלכלי פנו לאמאזון בטענה שהספר מפר את הסימן המסחרי של הפורום, וחשבונו של יוצר הספר באמאזון נמחק לצמיתות, שוואב כנראה לא אהב את הרעיון.

פארודיה על נושא "נרמול אכילת החרקים בעולם"



בניגוד לאוטופיה הקולינרית שמציגים בתקשורת המרכזית סביב נושא אכילת החרקים - יש לציין כי ברחבי הרשת הועלו טענות מנגד כי אכילת חרקים גורמת לנזקים בריאותייים לגוף האדם, מאלרגיות וזיהומים ועד למחלת הסרטן.



במחקר שפורסם ב-National Library Of Medicine - PubMed צויין כי החרקים שאושרו למאכל - משמשים כמאגר לטפילים שעלולים לגרום למגוון נזקים בריאותיים ולהעביר מחלות לבני אדם,

״חרקי המאכל הם מאגר לטפילים המזיקים לאנשים וחיות שלא נתנו עליו מספיק את הדעת״ נכתב במחקר,

״טפילים זוהו ב-81% מהחרקים שנבדקו ומתוכם 30% היו טפילים עם פוטנציאל לחולל מחלות בגוף האדם״.


מסקנות המחקר, חרקים הם מקור לטפילים העלולים לגרום לנזקים בריאותיים



מעבר לכך, חשוב לדעת שבראש ובראשונה על פי תורת ישראל - אכילת חרקים אסורה וחמורה מאכילת חזיר פי כמה, גם מצד בריאות הגוף וגם מצד האיסור החמור שבדבר, החרקים שנאסרו באכילה נקראים בתורה "שרצים".

בתורה מוזכרים שלושה סוגים של שרצים האסורים באכילה: שרץ הארץ, שרץ העוף ושרץ המים.


• "וכל השרץ השורץ על הארץ, שקץ הוא לא יאכל, כל הולך על גחון וכל הולך על ארבע עד כל מרבה רגלים לכל השרץ השורץ על הארץ, לא תאכלום כי שקץ הם. ולא תטמאו את נפשתיכם בכל השרץ הרמש על הארץ".

"אל תשקצו את נפשתיכם בכל השרץ השורץ, ולא תטמאו בהם ונטמתם בם".


בטעם הדבר שהתורה קבעה מספר גדול של איסורים דווקא באכילת שרצים (גם חרקים) כותב בעל הפרי חדש, סי' פד' ס"ק נג' בסופו: "והחמירה תורה בזה בהרבה לאוין ומלקות להיות שהוא איסור מצוי מאד בפירות, ירקות וקטניות וברוב מיני מאכלות, ואי אפשר להזהר מלהכשל בהם אם לא בזהירות גדולה. לפיכך הוצרך הכתוב לזרז ביותר ולהרבות לאוין".


במשך אלפי שנים עם ישראל נזהר מאכילת חרקים, ממש כמו אברהם אבינו ע"ה שעמד נגד תפיסות העולם ששלטו בזמנו, כמו אז, גם היום - כל העולם כולו מעבר אחד - ואנחנו, עם ישראל, מהעבר השני.


מעוניינים להגיב לכתבה?

הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו וכתבו.

Comments


bottom of page